понеділок, 8 червня 2020 р.






5 ЦІКАВИХ ФАКТІВ ПРО ОКЕАНИ ЗЕМЛІ

Тихий океан є найбільшим океаном на Землі, і охоплює приблизно 30 % поверхні Землі. Найглибше місце на Землі — Маріанська западина, яка знаходиться на схід від Маріанських островів (Тихий океан). Її глибина майже 11000 метрів.

В океанах є підводні вулкани, землетруси та зсуви, які можуть призвести до цунамі. Вони вивергають не розпечену лаву, а бруд і метан. Близько 90% вулканічної активності на Землі відбувається саме в океанах.

Найбільш вивчений і освоєний людьми - Атлантичний океан. Як його тільки не називали: "Море за Геракловими стовпами", "Атлантік", "Західний океан", "Море мороку". Назву «Атлантичний» він отримав на честь титана Атланта з грецької міфології. Вода в Атлантичному океані найсолоніша серед усіх океанів.

У океані існують підводні річки та водоспади. На сьогодні відомо 7 таких водоспадів. Причиною їх виникнення стають різниці в температурі і солоності різних ділянок океану і складний рельєф морського дна. Найбільший з нині відомих підводних водоспадів знаходиться на дні Датської протоки, яка розділяє Гренландію та Ісландію. Його висота приблизно 4000 метрів, і він перемішує понад 175 мільйонів кубічних футів води.


  Найбільша риба Світового океану - китова акула, яка сягає у довжину 12,65 метра і може важити понад 21,5 тонну. Сьогодні китові акули мешкають у всіх тропічних та помірно-теплих морях. Водночас найменшою рибою в Світовому океані вважають Schindleria brevipinguis, яка мешкає в коралових лагунах Бар'єрного рифу. Рибки цього виду можуть досягати лише 8,4 мм у довжину.

Немає коментарів:

Дописати коментар