понеділок, 1 лютого 2021 р.

В УКРАЇНІ ЗАПУСКАЮТЬ МІЖНАРОДНИЙ ФЛЕШМОБ «GLOBAL LESYA UKRAINKA 2021»

Долучайтесь до міжнародного онлайн-флешмобу #GlobalLesyaUkrainka2021, присвяченого 150-річному ювілею видатної поетеси Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач-Квітки).

Мета флешмобу – вшанувати Велику Українку, показавши пам’ятні місця її перебування у різних куточках світу.

Для цього потрібно:

🔷зробити фото, селфі або записати відео (читання твору письменниці українською чи іноземною) на фоні пам’ятника, барельєфу, муралу, меморіальної дошки Лесі Українки, на площі, вулиці, біля установ і підприємств, названих на її честь, що знаходяться у вашій місцевості.

🔷опублікувати його на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook, обов’язково вказавши хештег #GlobalLesyaUkrainka2021, країну і місто, де було воно зроблено.

ЦІКАВО!

    Дослідники кажуть: Леся Українка побувала в Катеринославі лише один раз, 1891 року, коли разом із матір’ю та сестрою Ольгою подорожувала до Євпаторії. Натомість мати Лесі, Олена Пчілка, навідувалась до міста часто і навіть описала його у спогадах «В гостях у Катеринослава».

    Молодша ж сестра Лесі, Ольга Кривинюк, присвятила придніпровському краєві десять років життя. Вона була лікарем за фахом, перекладачем, етнографом. Мешкаючи в Катеринославі, Ольга поєднувала медичну роботу з громадською та видавничою, тут же зберігала певний час і творчий архів Лесі.

   Із видатним краянином, істориком Дмитром Яворницьким Леся Українка познайомилась1910 року, коли лікувалась у Єгипті. Після цієї зустрічі вона писала до рідні в Катеринослав: «Він завзятий дід – лазив і на піраміди, і в піраміди, і де його тільки не носило! Це в шістдесят літ і з ревматизмом…» У подарунок від Лесі про зустріч у Єгипті Яворницький одержав дерев’яну палицю та спільне фото.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар